Friday, 13 January 2012

Nilai 5 sen



Assalamualaikum wbt…


Dah seminggu aku tak menghapdet rasanya. Agak sibuk aku beberapa hari ni so tak sempat sangat la nak menaip ni. Kebetulan pulak hari ni aku ada masa free sikit jer, tu pun tengah malam. And kebetulan jugak hari ni malam Jumaat. Guess what aku nak cerita hari ni?


“Cerita seram la..Kan malam Jumaat ni”


Hoho..no no no..

No seram-seram ok?

Hari ni aku tak nak cerita seram-seram. Asal malam Jumaat je, cerita hantu. Bangga la hantu tu nanti asyik cerita pasal dia. Korang pun bukan nak baca malam-malam pun kalau aku cerita. Confirm baca pagi esok punya. Aku jamin la..Dua entry aku yang lepas pun ada orang takut nak baca. So aku stop jela sesi seram-seram ni.


Hurm,abis tu aku nak bebel ape yek?


Ok, korang sedar tak nilai wang RM0.05 or dalam bahasa standard dia 5 sen? Nampak kecik jer kan nilai dia.. Kalau jatuh dari poket pun belum tentu korang nak kutip balik. Alah, 5 sen jer kot.. Pedehal? Nak beli heels dengan beg kotak pun tak lepas. Kenapa tiba-tiba aku cakap pasal duit 5 sen ni kan? Ha, ni la aku nak cerita ni.




Korang mesti suka makan fast food kan?Alah, aku tau la..Pompuan memang suka makan fast food kentaki,mekdi, pizza hut tu kan. Korang perasan or pernah kena tak semasa makan kat restoran makanan segera ni, contohnya Kentaki la senang. Kalau total bil kita contohnya RM13.45 and korang bayar RM13.50, cashier tu tak pulangkan balik 5 sen? Kalau kita tanya mana baki, dia jawab


“Oh maaf Encik/Cik/Pakcik/Makcik/Datuk/Datin, kita takde duit 5 sen lah”

Sory, duit 5sen takde

Damn!!




So, korang pun malas nak kecoh over that 5 cent, terus blah and mencekik ayam Kentaki. Tapi cuba korang fikir. Katakanlah, sorang dia belasah 5 sen.. Kalau sepuluh orang? Dah 50 sen kan? Katakanlah dalam sehari, ada seratus orang dengan kes yang sama. Dah 5 hengget tu.. Aku percaya dia boleh buat kat lebih dari seratus orang dalam sehari.




Korang bayangkan la dalam sebulan dia dah boleh buat RM150 untung atas angin jer.. Bermodalkan alasan "KITA TAKDER DUIT LIMA SEN"...




Itu baru satu restoran..

[link]


Ambik Kentaki lagi sebagai contoh. Kalau ikutkan mug free yang dia bagi sebagai meraikan restoran ke 500 hari tu. So, dipendekkan cerita, dia ada 500 cawangan yang buat untung RM 150 sebulan atas angin.



RM 150 X 500??
RM 75,000 korang tau tak??
 TUJUH PULUH LIMA RIBU RINGGIT sebulan... hanya untung atas angin.


Kalau setahun? Dua tahun? Tiga tahun? Haha..teringat cerita labu labi, ayat Haji Bakhil.


“Lima sen kalau dikumpul, boleh buat beli roda kereta lembu ko tau??!! “


Kalau gitu ler gayanya, lima sen kalau dikumpul, bukan takat roda kereta lembu, roda kapal terbang pun mampu korang beli. Oh ya.. Tu belum campur pembundaran yang kerajaan kita buat tu.. Alah, yg dari 3 atau 4 sen bundar jadi 5 sen, 8 & 9 sen bundar jadi 10 sen.. Bayangkanlah..


Hurm, kalaulah itu cara yg diorang buat untuk raih untung lebih, memang aku tak halalkan 5 sen aku tu...



Akhir kata dari aku, simpan la duit 5 sen untuk kesejahteraan anda.



Ok lah,dah terlebih emosional pulak aku ni. Aku blah dulu la. Ciossu!


p/s: tetiba pulak emo kan?haha..

Sunday, 8 January 2012

Follower ke 100

dah nak dekat sebulan aku dan partner aku berblog dan akhirnya syukur alhamdulillah kami telah dapt follower yang ke 100 :D

,makin bersemangat lah kami nanti hik hik


follower aku yang ke 100 nih jatuh kepada



jeng jeng jeng

v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v



okeh-okeh bukan yang nih  

kat bawah nih 



bawah lah lagi








follower aku yang ke 100 jatuh kepada awek speaker pecah  sekolah 






mesti ada orang cakap "ala 100 follower pon nak kecoh" so ade aku kesah ??

Thursday, 5 January 2012

Kenapa dengan malam Jumaat? Part II


Assalamualaikum wbt..


Dalam entry aku yang LEPAS, aku ada cerita pasal malam Jumaat. Memandangkan malam ni malam Jumaat jugak and aku pun tengah bosan takde keje, jadi aku nak sambung balik la entry aku yang lepas tu.


Pernah tak korang dengar satu permainan memanggil hantu yang popular satu masa dulu. Aku pun dah ingat-ingat lupa. Hurm, apa nama dia ye… Korang tau tak? Tak tau jugak? Kiranya tak update jugak la korang ni ek? Takpe-takpe, seperti biasa, I’ll do the thinking and you just enjoy the reading..

fikir-fikir


Ha, dah ingat!!
Nama dia..SPIRIT OF THE COIN!! haha..takut?


Permainan ni ada ditunjukkan dalam filem ‘Damping Malam’, *sapa tak tengok lagi, cepat download* yang mana watak dalam filem tu dirasuk hantu lepas tu. Aku pun ada kawan yang pernah bermain permainan ni tapi aku dah lupa cerita dia tapi setakat ni dia selamat lagi la. Mungkin kerana sikap dia yang dah sememangnya seperti hantu, maka hantu pun tak nak kacau dia. Yela, dah macam satu spesis, buat apa nak kacau lagi. Lain la kalau orang baik macam aku ni kan?Mesti la kena kacau jugak. Heh..



Aku bukan nak ajar korang main benda ni, tapi sekadar nak bagitau secara general jela. Nanti korang try, aku pulak yang kena. Korang nak try, korang research la sendiri. Kalau jadi apa-apa, jangan sebut nama aku pulak. Aku tak nak tanggungjawab. Pandai-pandai korang la. Dah gatal sangat nak try kan. Ibarat pepatah orang putih, “You reap what you sow”.


Ok, back to business. Sebenarnya ada banyak versi cara nak buat benda ni tapi one thing for sure, ia menggunakan satu board yang ada huruf A-Z, nombor 0-9, jawapan YES dan NO and last sekali perkataan HOME. Ops..hampir terlupa satu lagi. Darah korang pun perlu juga kalau nak lagi berkesan.hehe..Selalunya mereka yang main spirit ni akan tanya macam-macam soalan dan spirit ni pulak akan bagi klu tentang apa yang ditanya. Contoh korang tanya tarikh lahir lelaki yang korang syok, kombinasi huruf-huruf akan membentuk satu perkataan which is the answer. Tapi awas, jangan sesekali angkat jari selagi ia tidak membawa anda ke perkataan HOME kerana ia boleh menghantui anda seumur hidup..haha



Ok,now for the after effect pulak. First of all, of course la benda ni syirik. Korang dah seru benda halus, dah panggil jin setan, of course la ianya haram. Sama macam sihir jugak. Secondly, lepas main benda ni, ada kemungkinan yang spirit tu masih belum balik ke alam dia sebab dah sukakan korang mungkin and masih lagi nak main dengan korang. Kalau dia dah suka, memang nasib korang la kan. Sendiri cari pasal dengan dia.hehe.. Yang terakhir, andai kata korang terlalu takut semasa main tu then korang lari camtu jer, ada kemungkinan tempat korang duk tu akan dihantui oleh spirit ni.


Pernah diceritakan satu sekolah dekat satu tempat ni, ada budak perempuan main benda ni and ditakdirkan salah seorang dari mereka tengah datang bulan. Guess what? Hantu tadi minta darah perempuan ni. Disebabkan ketakutan yang melampau, mereka angkat jari dan kaki mereka sebelum mereka sempat hantar benda ni balik. Disebabkan itu, hantu tadi telah bebas dan mengamuk satu sekolah mencari darah kerana tak dihantar balik oleh si penyeru ni. Apa nasib mereka, aku pun tak tau sebab cerita dia sampai situ jer. Dah mati kena hisap darah mungkin?hehe..


waarghh..makan budak!!


Tapi kalau korang betul-betul nak tengok, boleh jer.. aku sudi tunjuk kat korang. Meh sini dekat-dekat aku nak bagitau.hehe..








Dekat lagi….









Lagi….










Sikit lagi…












Tenung jangan tak tenung

Korang tenung gambar ni lama-lama. Gambar ni dikhabarkan adalah potret yang dilukis oleh seorang wanita Jepun yang mati selepas bunuh diri. Namun potret ini dikatakan seperti hidup. Aku pun tak pasti sangat. Apa pun, layankan ajelah.  Wajah sebenar hantu gadis Jepun itu hanya dapat dilihat jika namanya “Fuk Yu” *lain macam jer nama dia kan?*di sebut dalam hati. Tenung pada matanya sehingga dia muncul dalam gambar itu sendiri. Ade bran?hehe..




Akhir kata dari aku, sebelum tido malam ni pastikan korang tutup lampu ok?


Wokeh, ciossu!


p/s: kalau korang nak tengok real punya, ada caranya..nak tau?nanti lain kali la aku cite..