Friday, 13 July 2012

5 ciri wanita yang lelaki harapkan

Assalamualaikum wbt…


Apa khabar semuanya? Setelah lama menyepi, aku kembali..hehe..Memang aku macam ni sekejap ada sekejap takde. Update blog ikut mood dan masa yang ada. Entry ni dah agak lama aku siapkan sebenarnya cuma belum ada kesempatan untuk diterbitkan. Tajuk pun agak cliche kan? Tapi peduli hape aku.haha..Hari tu aku ada terbaca tentang statistik lelaki dan perempuan bujang yang belum berkahwin mengikut umur dan sebab-sebabnya. Dekat mana aku dah lupa dan aku pun malas nak selongkar balik arkib negara kat rumah aku ni. Nak search dalam internet, banyak yang merepek pulak keluar. So,nevermind..Forget that. If you worry too much on the small details, you will only get older faster. 



Jadi apa yang membuatkan aku tertarik ialah salah satu dari penyebabnya iaitu belum jumpa calon yang sesuai. Then aku terfikir, punya la ramai rakyat Malaysia ni takkan takde sorang pun calon yang sesuai? Apa ciri-ciri calon yang dicari sebenarnya? Memandangkan aku ni seorang LELAKI, aku nak bagi la sedikit ciri-ciri yang mungkin dicari pada sorang perempuan pada pandangan mata aku ni. Atau mungkin ciri-ciri perempuan yang aku cari? Apakah? Haha..takpe, layan jela.


1)    Understanding




Yang ni aku percaya ramai tahu tapi tak ramai yang mampu buat. Tahu tapi tak amalkan takde guna jugak kan. Maksud understanding or memahami ni takde la susah sangat. Andai kata BF or bakal BF korang tu minat tengok kartun Jepun contohnya, biarkan jer dia dengan kartunnya tu. Yang penting jangan kutuk- kutuk dia kalau tak nak kena ketuk balik. Ini pantang ok? Tak perlu la korang pun kena paksa diri sendiri untuk minat apa dia minat. Dia mungkin akan seronok sebab korang pun nampak macam minat apa dia minat tapi korang pulak la yang tak seronok nanti. Sampai bila nak berpura kan? Sampai satu masa nanti mesti terbongkar punya. Tapi kalau betul-betul minat, itu lain.OK, NEXT!


2)    Tidak memaksa



Aha, paksa memaksa ni memang ramai yang amalkan. Ni fakta. Dah ramai member aku yang  jumpa perempuan jenis memaksa ni. Jiwa lelaki ni tak suka dipaksa-paksa. Korang halang dia dari buat apa dia nak buat, memang la dia hangin. Siap bagi kata dua pulak tu. Silap-silap korang pulak yang ditinggalkan. Contohnya rokok.. Korang paksa dia berhenti kalau sayangkan korang. Ada ke patut? Yeah, memang dia berhenti. Tapi depan korang jela.. Korang takde, berkotak-kotak la dia hisap. Tak percaya? Pegi la mengendap dia time dia melepak dengan member. Heh.. Sekali lagi, biarkan jer dia tu. Kalau dia mati, aku kan ada..haha..NEXT!


3)    Penyabar

Aha,ini penting. Kesabaran tu sangat dituntut dalam hubungan. Kalau mula-mula pun dah tak sabar dengan perangai dan kerenah BF/bakal BF korang, camne kalau nanti dah beranak pinak? Men think fast forward you know? Maju berlangkah-langkah ke depan. Mana la tau kalau-kalau ditakdirkan anak-anak pinak korang tu perangai sebijik macam bapak dia, kan haru tu. Sebab tu ada pepatah bapak borek anak rintik. Pernah dengar peribahasa mak? Nehi hey.. Pastu dapat pulak mak yang kurang sifat sabar, ada kemungkinan jadi kes dera la nanti. So, sabar tu penting.. Malas nak ulas panjang, kita NEXT aje..


4)    Pandai memasak


Asal boleh dimakan..Rupa buruk takpe.hehe..

Salah satu kriteria wajib seorang perempuan. Kalau tak tahu banyak, sikit pun takpe la. Bukannya nak suruh masak taraf sama dengan chef hotel pun. Asal boleh makan tanpa kena keracunan makanan dah kira OK la tu. Kaum lelaki ni bukan memilih sangat bab makan ni. Asal sedap, ada rasa dan boleh dimakan. Lelaki sangat suka kalau lauk yang dimasak menyerupai lauk yang mak dia masak walaupun bukan 100% sama.  So, korang-korang diluar sana, pandai-pandai la pegi memujuk mak BF/bakal BF korang supaya turunkan ilmu tu kat korang ye. Hehe.. NEXT!



5)    Lemah lembut dan sopan santun

Awek idaman ramai ni..hehe
 
Kalau dah namanya perempuan, haruslah mempunyai kelembutan dan kesantunan. Kelembutan dan kesantunan camne yang dicari? Dari segi percakapan dan perbuatan ler. Cakap dengan bahasa yang baik, bukan mencarut bagai. Tak manis derr..Perempuan yang ada ciri kelembutan dan kesopanan ni, memang dicari-cari la oleh lelaki. Harus aku akui, perempuan yang ada ciri ini dah makin pupus. Yang ada, yang jenis kalau gelak pun dah mengilai sebijik macam langsuir, makan kat kedai bersepah-sepah atas meja, kat mana la ciri kesopanan dan kelembutan tu ye? Konfem kena rejek terus. Haha.. ni pengalaman aku sendiri ni weh. Tak percaya, tanya aku..


**********************


Ok, cukup la kot aku bagi 5 jer ciri-ciri yang mungkin dicari *oleh aku..hehe*pada seseorang perempuan. Kalau di ikutkan banyak lagi tapi kalau aku list semua, dah jadi panjang berjela la pulak. So aku stop sampai no 5 jer. Harus di ingat, ini hanya pada pandangan aku sahaja. Bukan mewakili semua lelaki coz tak semua lelaki yang memilih berdasarkan apa yang aku kata ni. Bak kata pepatah, “ Beauty is in the eye of the beholder”. Sebarang bantahan sila suarakan di ruangan komen ye. Entry aku hari ni tamat disini..Sekian terima kasih


Gambar hiasan


Wokeh,ciossu!


p/s : Agak-agak korang bila next entry update yer?kekeke..:D

Sunday, 27 May 2012

Kesilapan yang disengajakan?


Assalamualaikum wbt…


Wah, dh bersarang, berdebu dan berhabuk sudah nampaknya blog ni. Mana owner blog ni? Mana? Aku menyepikan diri kerana kesibukan kerja tapi kenapa beliau pun turut menghilangkan diri? Aku tak tahu..siyes.. Aku pulak memang sibuk sejak kebelakangan ini dan agak kepenatan untuk menulis. Lagipun tiada isu baru yang nak aku bebelkan. Tapi kesian pulak kat blog ni macam terabai, aku postkan la satu entry. Takde la nampak macam terabai sangat kan?

Yay!!

Musim cuti sekolah datang lagi, budak-budak sekolah macam biasa, happy jer memanjang, boleh bangun tido lambat dan tengok tv sampai lebam. Aku pernah rasa aku tau la. Nasib baik mak aku sporting, tak marah aku nak cuti-cuti..hehe.. Tak lupa juga cuti sekolah juga menandakan masuknya ‘musim mengawan’ untuk kaum manusia. Maklum la, semua duk pakat buat kenduri kahwin sana sini. Kalau buat hari biasa, tak meriah katanya. Bagi aku, sama jer kot..Setakat kenduri sehari, boleh buat hari minggu apa. Lain la kalau nak buat kenduri 3 hari 3 malam kan, memang patut la buat masa cuti sekolah..hehe.. Ni just pendapat aku jela. Kalau ada yang  sentap nanti, aku tak nak tanggung ye..


Oh, panjangnya mukadimah aku sampai dua perenggan..haha..


Kesilapan.

Aku yakin semua orang pernah buat silap. Cuma bezanya silap kecik atau besar. Kata orang, dari kesilapanlah kita belajar untuk menjadi lebih baik dan tidak mengulangi lagi kesilapan yang sama. Tapi, kadang-kadang kita tetap jugak melakukan kesilapan yang sama. Kenapa? Why? Kalau kesilapan kecik, mungkin boleh la dimaafkan.Tapi bagaimana kalau kesilapan besar yang mungkin mengubah hidup kita? Mesti rasa diri sangat loser giler dan putus asakan? Pernah rasa camtu? Well, aku pernah..Dulu la..Silap apa? Biar la aku jer yang tau. Tapi aku go on jer macam takde apa-apa.




Cakap pasal ni, teringat aku kisah makcik ni yang kena tipu sehingga RM5 juta baru-baru ni. Hanya kerana tersilap mempercayai seseorang yang tak pernah dikenali secara berdepan. Cinta ke mana, harta pun kemana. Habis segala harta hilang, lalu apalagi yang tinggal? Hanya penyesalan..Sabar yer makcik




Atau mungkin jugak silap macam brader kat bawah ni yang tersilap memotong kepala isterinya ketika pertunjukan silapmata yang dilakukan. Kan sudah jadi duda dan banduan? No turning back now..Kena berani hadap la kalau dah buat silap.




Apa pun jadikanlah kesilapan yang pernah dilakukan sebagai ingatan untuk menjadi manusia yang lebih baik dan janganlah jadikan ia sebagai penghalang untuk maju. Jangan takut untuk mencuba hanya kerana bimbang mengulangi kesilapan yang sama. Beri peluang kepada diri anda dan hadapilah hari-hari seterusnya dengan penuh yakin dan senyuman yang lebar..hehe..




Eh, dah panjang pulak jadinya. Hajatnya nak tulis pendek jer tadi sebenarnya..hehe..


Okeh la, dah lewat malam ni aku nak tido. Apa aku merepek ni pun aku tak tau.. Inilah padahnya kalau membebel dalam keadaan mengantuk dan mamai, jadi merapu..Sekian


Wokeh,ciossu


p/s: The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one – Elbert Hubbard

Saturday, 31 March 2012

Tips ketika melakukan online banking


Assalamualaikum wbt…


Apa khabar semua readers sekalian? Sihatkah? Sakitkah? Kalau sakit, tak reti-reti ke nak makan ubat? Jangan nak harap sangat la pakwe/makwe korang datang nak pujuk makan ubat. Dia pun malas nak melayan. Sendiri sakit sendiri mau ingat la kan. haha.. Jahat giler ayat mukadimah. Yang sihat tu, bagus la. Maknanya anda mempunyai tubuh yang kuat.. Banyak minum Milo barangkali?



Tahukah korang bahawa baru ni si NIA owner blog ni telah kehilangan duitnya dalam akaun banknya? Banyak tu tak banyak sangat la tapi banyak jugak la *huh..ayat apa ni*. Tu tengah menangis sedih la tu sebab rancangan dia nak berholiday sempena dapat result SPM hancur berkecai.. haha.. Kesian dia kan? Korang pakat-pakat la derma sikit sorang kat dia nanti.. Kasi berbunga balik hati dia.



So, sempena kejadian ni, *macam celebrate la pulak..haha* aku nak bagi sedikit tips la untuk korang yang suka berbelanja dalam talian.. Dalam bahasa omputihnya, online purchase. Bila korang dah membeli secara online, semestinya pembayaran pun online kan? Pembayaran online contohnya menggunakan laman web bank seperti Maybank2u or CIMBClicks. Online banking namanya. Ni bank yang aku biasa gunakan la *untuk beli topup jer pun..hehe*. Kalau korang aku tak tau la. Untuk korang yang guna cara Cash On Delivery (COD) or bank-in duit, maka korang tak payah la baca. Buang masa jer sebab tips ni tak berkaitan dengan korang.. Tanpa membuang masa, jom kita tengok apa tips dari Bro Fahmi.



1)  Connection internet yang stabil



Dah namanya online banking, for sure la kena ada internet. Untuk korang yang menggunakan Streamyx or Unifi, takde masalah rasanya untuk korang. Tapi untuk yang menggunakan ‘berukben’ a.k.a broadband, anda kena hati-hati sikit la.Macam korang sedia maklum *peh..ayat..*, line berukben ni macam beruk la sikit-sikit kan. Perkara biasa la kalau internet tiba-tiba putus tengah jalan. Kena pulak masa tu tengah step untuk approve payment, silap-silap dia tolak double pulak sebab korang repeat transaction lepas reconnect internet tu. Ada sesetengah bank macam Maybank akan automatically log out kalau internet putus, so selamat la sikit. But things just happens sometimes, so, hati-hati..



2) Jangan klik link yang mencurigakan



Ok, yang ni ramai yang terkena. Bila nak beli apa-apa, dia suruh klik link yang kononnya akan redirect kita ke banking site. JANGAN KLIK LINK ITU!! Most likely it’s a bogus.. Kalau nak masuk ke web bank, pastikan korang taip sendiri kat address bar. Sebabnya cara ni banyak hackers yang guna, teknik yang di panggil phishing *sebut fishing* untuk dapatkan password dan username korang. Kalau korang jenis yang malas nak menaip dan suka terus klik link jer, korang la mangsa yang berpotensi untuk ditipu. Suka kerja senangkan.. Hackers suka orang macam ni. Betul tak hackers sekalian?hehe..



3) Periksa address bar



Susulan kepada point no 2 tadi, kalau korang masih lagi gatal nak meng’click’ link tersebut, haruslah korang check address bar dia. Untuk yang taip sendiri pun patut check jugak kalau ada typo.. Mungkin korang tergolong spesis yang menganggap typo itu seni. Seni la sangatkan sampai hilang duit?hehe.. Link bank yang tulen dan selamat haruslah ada tiga benda ni.

  • Lambang mangga
  • Link yang berwarna hijau
  • Logo bank

Contoh address bar pada Internet Explorer
Contoh address bar pada Google Chrome


4) Gunakan virtual keyboard


Yang ni lebih kepada prevention step jer. Tak nak buat pun takpe. Kalau nak lebih secure, korang boleh gunakan virtual keyboard/on-screen keyboard untuk taip username dan password korang. Korang boleh search dekat PC or laptop ada benda alah ni. Tujuan dia untuk mengelakkan software keylogger yang boleh mencuri password dan username korang dengan merekod apa yang korang taip dekat keyboard tu. Klik sini untuk tau lebih lanjut. Aku malas nak cerita.. Panjang sangat.



5) Pastikan PC/laptop bebas virus



Last sekali, back to basic. Perkara paling penting bagi pengguna PC/laptop ialah pastikan kesihatan PC/laptop anda. Pastikan korang ada antivirus yang up to date, yang dipercayai dan rajinkan la diri anda untuk buat full scan. Dalam korang duk sibuk ber’blog’,ber’facebook’, bermacam-macam lagi, ada virus tersembunyi yang masuk ke system korang tanpa korang sedar. Itu belum masuk spyware, malware, Tupperware dan macam-macam ware lagi. So, beringatlah ye..



Kalau nak listkan semua,memang banyak la kan.Aku bagi yang mudah jela.. Sebabnya aku malas nak explain banyak-banyak. hehe.. Sekarang ni, bank pun dah banyak buat penambahbaikan *ayat baru disitu* supaya lebih selamat.  Ada TAC and siap inform kat handset bagai kalau ada transfer duit or beli apa-apa. Boleh la korang gunakan tanpa was-was kan.. So, that’s conclude our lessons for today. Class dismissed.





Ciossu!



p/s: Aku tertinggal step yang ke-6, bagi aku simpan..confirm selamat.

Thursday, 8 March 2012

Nak tengok hantu? Part II


Assalamualaikum wbt…


Bertemu lagi kita dalam entry yang ke sekian kalinya di malam Jumaat yang sungguh indah dan hening ni. Apa khabar readers-readers sekalian? Harap sihatlah hendaknya ye? Eh,terformal pulak mukadimah aku malam ni. Kena sampuk dengan hantu ke apa ni? Hantu yang suka keformalan kot..Ok, imbas kembali, dalam entry yang lepas aku ada ajar korang satu benda kan? Korang praktik tak apa aku ajar tu? Tak buat? Hadoii..buat penat jer aku mengajar korang kalau korang tak cuba. Susah eh nak buat? Hopeless betul la korang kalau nak baca Quran pun malas..hehe



Ok lah..mungkin susah sangat kot korang nak praktik apa aku ajar tu. Kali ni aku ajar cara yang lagi senang pulak. Kalau rasa susah jugak yang ni, memang aku tak dapat buat apa la. Salahkan diri sendiri sebab malas mencuba..hehe..Anda dah bersedia? Jom kita tengok apa cara yang senang tu.. Zassss….



Oooppp!! Chop chop…Sebelum tu, haruslah aku meletakkan amaran seperti dibawah ni supaya nanti jadi apa-apa takde la korang cari aku..haha..



Nasihat: 

- Jangan cuba jika lemah semangat/sakit jantung.
- Jika anda nampak sekalipun, jangan jadikan ini sebagai amalan & kepercayaan kepada sesuatu yang boleh memesongkan akidah anda.
- Jangan lakukan jika berseorangan.
- Pastikan ada rakan anda tahu merawat jika berlaku kerasukan.
- Segala yang terjadi adalah tanggungjawab sendiri. 
- Tidak digalakkan untuk mereka yang bawah umur.



Ha,sekarang baru la korang boleh belajar cara yang senang tu.. ZAASSSS!!! (lagi sekali)



Cara Pertama:

- Berdiri dan menghadap kiblat..
- Rehatkan badan dan lemahkan segala anggota badan anda. Rileks…
- Selawat 3x
- Kosongkan minda dan baca surah Al-Fatihah 7 kali dan tumpukan pada bahagian tengah kening
- Anda akan merasa tangan anda terangkat dengan perlahan2 dan menunjukkan ke satu arah..
- Turutkan saja arah tangan bergerak... dan buka mata utk melihat..hehe



Boo!!

Cara kedua:

- Semasa mandi mayat, air mayat melimpah turun kan?Ha, sila tengok celah kangkang anda kepada air mayat tadi. Kalau malu orang nampak, ambil air mandian jenazah tersebut dan sapu di kedua-dua kening...
- Berdiri ditengah2 hutan pada tengah malam dan baca ayat pertama surah Al-Jin 7 kali sambil pejam mata anda. Lepas tu bukak mata dan pandang tepi anda.hehe..



Apa tengok-tengok?

Cara paling mudah: (untuk wanita)
- Ketika anda period, amalkan sikat rambut anda setiap tengah malam sambil menatap ke cermin dan tumpukan perhatian lama-lama.
- Ambil 'tuala wanita' yang telah digunakan dan letak di dua penjuru pintu bilik air/bilik mandi.




Amacam? Senang jer kan untuk dipraktikkan? Boleh la kalau rasa nak cuba.. Oh ye, sebelum aku lupa, nak bagitau ni part last untuk segmen melihat alam ghaib. Pasni aku tak nak ajar lagi. Kang ada yang tak tido malam pulak..hehe..Ok lah,aku berambus dulu. Aku tinggalkan korang dengan ilmu ni jer. Apa pun, aku menantikan feedback daripada korang..


Wokeh,ciossu!


p/s: korang tak rasa ke malam ni agak sejuk dan berangin? mungkin perasaan aku jer kot..hihi

MegaGiveAway by Penmerah.com

banner format2 thumb MegaGiveAway By Penmerah.com

Akak PEN MERAH ada buat giveaway unyuk kali kedua dan ini merupakan kali pertama aku join giveway. 



SYARAT-SYARAT yang dikenakan amatlah senang lagi mudah malah tidak membebankan sesiapa. 






hadiah yang ditawarkan cukup menarik dan begitu banyak sekali . memang tak rugi lah kalau korang join , malah puas hati .
sesiapa yang tengah kering idea nak update blog dan menginginkan hadiah yang PERCUMA boleh lah mencuba nasib *wink 




untuk join giveaway dan untuk mengetahui lebih lanjut tentang giveaway yang dianjurkan oleh beliau bolehlah tonyoh-tonyoh banner kat atas tuh ye . 



Saturday, 25 February 2012

Kenangan Persahabatan Masa Sekolah Rendah


Assalamualaikum wbt….


Lama rasanya aku tak terbitkan entry. Lama ke?hehe.. Maklum la, sibuk sikit kebelakangan ni. Projek banyak masuk..heh heh heh..Hari tu aku ada terbitkan satu entry tapi terpaksa pulak ditarik balik lepas adanya hal yang berbangkit. So pada sape-sape yang sempat baca tu, tahniah la aku ucapkan . Yang tak sempat, padan muka korang sebab lambat sangat ambik tau.haha..Aku tak kisah pun sebenarnya entry kena tarik balik. Kata orang, dari menimbulkan masalah pulak di kemudian hari, baik aku ambik tindakan bijak.. Kepada yang berkenaan, belajar lah untuk jadi lebih matang.



Huh,apa aku merepek ni? Apa aku nak cerita malam ni? Aku pun tak tau..haha..Takde la, entry aku malam ni pasal “Kenangan Persahabatan Masa Sekolah Rendah” sempena segmen yang di anjurkan oleh blogger ini. Si owner blog, Nia pulak merayu-rayu mintak aku join(asal dia tak join sendiri je kan?masalah betol la minah ni)..Kesian punya pasal, aku cerita la sikit kejahatan aku masa kecik. Sikit jer la. Nanti kalau aku cerita banyak, korang pulak takut dengan aku..Ceritanya bermula begini………..


Aku baru darjah 2 masa tu kalau tak silap. Darjah 2 tu umur 8 tahun la kan? Yes.. 8 tahun.  Dalam kelas aku dulu, aku duk sebelah budak laki ni. Robi nama dia..Nama penuh dia ni aku dah lupa.Belakang aku ada 2 orang budak perempuan nama Alya dan Wani (hebat betol ingatan aku ingat nama sorang-sorang..hehe). Alya tu badan besar ala-ala adik Giant gitu(or aku yang kecik kot masa tu..sekarang aku dah besar.haha..)Yang paling comel dalam kelas aku ni Wani la. Bagi aku la kan.. Aku dengan Robi selalu kacau dorang ni especially Wani ni. Gigi arnab dia tu comel betul..haha..


Oppp!! Bukan kisah cinta aku dan Wani aku nak cerita ni..Kisah Wani tu private beb,tak boleh cerita lebih-lebih..Cerita dia baru nak start ni.hehe..


Ok,dalam kelas aku jugak ada 2 orang budak Cina. Perempuan. Dua-dua sangat la berlagak tak hengat. Sorang ketua kelas, sorang lagi penolong ketua. Aku dengan Robi ni memang dah lama hangin dengan budak dua orang ni. Bila cikgu takde, mula la dorang ni tunjuk kuasa. Satu hari tu, cikgu takde so aku dengan Robi ni main-main sambil buat bising. Then, datang budak 2 ekor ni, dengan bulu ayam yang besi tu, di libasnya aku dengan Robi ni. Sakit siot..libas tang besi tu. Tak guna betol..Nak dijadikan cerita, budak dua ekor ni keluar pergi tandas nak kencing. Maka bermula la plan jahat aku dan Robi..Tak puas hati punya pasal, kitorang follow budak 2 ekor ni pergi tandas tapi takde la masuk sekali. Gila ko nak masuk sekali watpe..Kang kena libas lagi sekali seronok jugak kan.haha..

contoh bulu ayam besi (sumber)

Then, dan-dan tu jugak mata kitorang ternampak lubang kat luar tandas tu..hehehe….


Robi: Weh, tu ada lubang tu. Skodeng dorang jom?
Aku: Eh,tak nak r aku..Nanti kena tangkap saja jer.. (aku budak baik beb)
Robi: Alah,takde apa la..Dorang libas kita tadi.Kita kenakan la dorang balik..
Aku: Hurm..Yelah…(rela dalam terpaksa ni)


Aku dan Robi pun try la tengok ikut lubang tu. “Hurm,gelap jer ni..Mana dorang ni?”,aku tanya Robi. “Ko diam la..”,pendek jer mamat tu jawab. Tiba-tiba, aku nampak la 2 susuk tubuh manusia dalam tandas tu. Baru nak masuk dalam tandas..hehe..”Oo,ada pun korang yer..”,aku kata dalam hati. Ada gak dalam 5 minit camtu aku duk mengendap ikut lubang tu. hehe..


Tiba-tiba…..


“HOI!!! Korang buat apa tu?Korang skodeng ye? Aku report cikgu!!”


Ah,sudah..Ada pengawas nampak la pulak. Masak aku kali ni.. Tapi Robi rilek jer aku tengok..Aku pun rilek jugak la.Aku tak kenal pun pengawas tu, so kalau ikut logiknya takkan la dia kenal kitorang kan. Tapi ternyata kitorang silap.. Dia kenal nama aku dan Robi. Aku dah pasrah je masa tu..Apa nak jadi,jadi la. Dia ambik nama penuh siap dengan bin lagi, then dia suruh kitorang blah masuk kelas.


Seperti dijangka, masa rehat kitorang kena panggil dengan cikgu dan kena libas pulak dengan pembaris kuning..Sedap gak kena libas 2 kali dalam sehari..Nasib baik cikgu tu tak repot kat ma dan abah aku. Kalau tak, lagi bertambah sedapnya.hehe..Robi lagi cool. Takde tanda-tanda penyesalan di muka dia. Wa salute sama lu bro..Hati lu memang kering. Haha..Hujung darjah 2 aku kena pindah sekolah ikut family. Sampai sekarang aku dah tak tau apa nasib si Robi ni. Tak lupa jugak pada si Wani..hehe..

Sedap kot kena benda ni sedas dua (sumber)

Kepada Robi, kalau ko baca cerita aku ni, cari aku balik eh? Kita skodeng lagi kat tempat lain pulak..haha.. Satu lagi, ko janji dengan aku nak tunjuk baju Batman ko kan? Sampai aku pindah sekolah pun ko tak tunjuk. Aku tuntut janji mu nanti..


Sekian saja la kisah aku di sekolah rendah. Tu baru satu dari banyak kisah aku. Lain kali aku cerita lagi kalau rajin..hehe..


Wokeh,ciossu!


p/s: korang tak payah la tanya apa aku nampak masa mengendap tu..memang sengaja aku biarkan korang berimaginasi sendiri..heh heh heh

Thursday, 9 February 2012

Nak tengok hantu?


Assalamualaikum wbt….


Rasanya dah lama gila aku tak kuarkan entri malam Jumaat kan? Kalau kira hari ni, dah cukup la 3 minggu kot aku tak buat. Bukan tak nak tapi aku sibuk sikit. Takkan la aku habiskan hidup depan computer jer kan? Sungguh bosan la hidup mereka yang hidup hanya depan computer jer. Kalau kat negara luar, golongan yang suke melangut depan computer ni dipanggil “GEEK”. Ya, ingat tu..Golongan takde life yang hanya duk depan computer melayan diri sendiri. Anda terasa? Maknanya anda la golongan “GEEK” itu..heh



So pebenda aku nak cite ari ni sebenarnya? Sebenarnya aku pun takde idea sangat pun. Saja jer nak wat isi masa lapang. Untuk slot malam Jumaat ni, macam biasa la. Aku suka cerita benda-benda yang mistik ni. Aku tau korang pun suka tapi dalam masa yang sama,korang pun takut kan? Ala, aku berani kata la entry aku yang lepas-lepas pun ramai baca waktu siang. Betul tak? Tapi takpe, korang baca siang pun, bila sampai malam korang akan teringat balik punya. Masa tu la korang patut rasa takut..Wahaha..



Okeh,kita terus ke tajuk utama dia…


Dalam entry aku yang lama-lama, aku ada sebut pasal nak tengok hantu kan? Ingat tak? Kalau tak ingat, sila la selongkar balik entry lama tu.. Aku malas nak wat link apa sume tu. Aku terus taip jer ni then publish..Okeh, sekarang ada sapa-sapa tau camne nak melihat hantu? Hari tu aku bagitau nak communicate jer, tapi kali ni aku nak bagi tengok pulak..hehe..kalau berani sila la cuba ye. Risiko tanggung sendiri.


Cara dia senang jer..Korang ikut jer step aku bagi ni. Ha, cepat la ambik pen dengan kertas tu. Salin apa aku nak bagitau ni..

1)      Korang ambik wuduk dulu
2)      Korang ambik Al-Quran
3)      Korang cari Surah Al-Jinn
4)      Korang baca sampai habis dengan tajwid yang betul dan niat dalam hati nak tengok.
5)      Ulang sampai korang rasa kehadiran ‘sesuatu’ then tengok la sampai korang puas hati.


Amacam? Ada bran tak nak try? hehe..senang jer cara dia. Saje je aku buat step camni, nak biar nampak panjang sikit. Cara ni aku belajar masa duk asrama dulu. Sapa-sapa yang pernah try or akan try sila la bagi feedback balik ye? Salah sorang member kepada member aku pernah try.. Dia just baca setakat 3 kali jer and dia stop. Sebabnya? Dia dah kecut sebab dia rasa ada lintasan angin kat belakang dia. Tapi aku tau, korang mesti lagi berani dari member kepada member aku ni punya. Malam ni la paling mujarab nak buat ni.. Dah boleh la nak pergi ambik air sembahyang tu..hehe..


Aku rasa tu jela kot aku nak cerita minggu ni. Aku ada kerja lain pulak nak buat.. Aku blah dulu la ye. Jangan lupa try benda ni tau? Penat aku ajar kalau korang tak cuba. Aku tinggalkan korang dengan gambar ni untuk menambahkan feel ok?hehe..



Wokeh, ciossu!


p/s: banyak lagi cara nak tengok mereka ni..tapi kalau korang tak try,aku malas la nak bagitau.hehe..

Sunday, 5 February 2012

Best ke pakai heels?


Assalamualaikum wbt….


Dah lama betul rasanya blog ni tak berupdate dengan entri bertulis. 2 minggu berturut-turut hanya wordless Wednesday jer yang diupdate. Owner blog ni pun dah menghilang entah ke mana. Tapi aku rasa takde masalah kot coz blog ni takde la ramai follower yang mendambakan update-update terbaru dari owner dia kan? Atas dasar belas kasihan, aku pun try la update blog ni skit-skit.. Hujung minggu gini, takde buat apa, banyak masa free katakan. Tapi aku nak update apa pun aku tak tau sebenarnya…


Ok lah, semalam aku jalan-jalan dengan ‘member’, nampak agak ramai jugak la girls yang pakai heels. Then aku terfikir, tak sakit ke pakai menatang alah tu?


“Ko laki, mana la paham apa pompuan rasa weh..”


Well, betul la aku sorang lelaki so secara logik akalnya aku tak faham kan?(*yes, I’m a guy btw. Ramai yang tak perasan aku mengupdate 2,3 entry sebelum ni..haha*) Tapi walaupun dari pandangan sorang lelaki macam aku ni, aku tau mende tu menyakitkan kaki anda. Secara analoginya, aku tak perlu terjun dari tingkat 3 hanya sebab nak tau jatuh dari tingkat 3 tu sangat menyakitkan. I just know ok?  Sometimes we don’t need to feel it so that we can understand it. So, aku tak faham la kenapa masih nak pakai walaupun sakit. Adakah korang ni kaum yang sukakan kesakitan? Kalau yer, boleh la join Thaipusam tak lama lagi, kasi cucuk sana sini sikit..heh heh

Erk..sakit


Macam si owner blog ni pernah bagitau dulu, dia pakai heels sebab nak lebih tinggi dari orang lain? Penting ke jadi tinggi? Kalau setakat nak jadi tinggi jer,pakai terompah pun tinggi jugak apa..haha.. Tapi tahukah korang yang menggunakan heels ni membawa mudarat kepada kaki anda? Perh, ayat macam sial jer..haha.. So atas alasan apa aku kata membawa mudarat? Meh sini aku nak explain..


Korang tengok gambar ni dulu..



Dah tengok? Dah faham?


Aku tau korang tak paham.. Sebab tu aku nak explain ni. Aku explain bahasa senang jela. Sebab aku pun tak paham bahasa susah ni. Dalam gambar kat atas ni, korang boleh tengok bagaimana tulang si pemakai ni membengkok.. Korang belajar fizik kan? Yang tak ambik fizik tu, buat-buat tau jela. Luas permukaan kecik jer untuk yang pakai kasut jenis camni. Berat badan korang sepatutnya disebar sama rata ke tapak kaki tapi tu semua pergi kat jari kaki depan. Bayangkan jari kaki yang kecik tu nak tampung berat badan korang yang sememangnya berat tu. Kesian mereka kan?


Abis tu apa jadi kalau pakai gak? Err, mana la aku tau..bukan aku pernah pakai pun. Korang yang pakai la patut tau..Tapi sebab aku rajin buat kajian, aku bagitau la jugak kesan dia macam kat bawah ni..

  1. Sakit tulang belakang
  2. Sakit kepala
  3. Sakit tumit
  4.  Sakit leher
  5. Kecacatan kaki

Contoh kaki yang cacat


Cukup la tu kot. Banyak lagi sebenarnya tapi aku dah malas. Nampak tak macam-macam sakit tu? So apa kata korang? Kalau apa yang korang pakai tu worth the pain, keep doing that and  give it time, the effect will take place.. Masa tu, tanggung sendiri la akibatnya.heh..


Aku rasa sampai sini jela kot kelas kesihatan kita untuk hari ni. Kita jumpa lagi next class.. Aku nak sambung tido balik ni. Aku tinggalkan kasut ni untuk korang yang minat heels dan mau nampak tinggi..heh

Ada sapa-sapa berminat?


Ciossu!


p/s: aku rasa perempuan yang pakai flat agak sweet..hehe

Friday, 13 January 2012

Nilai 5 sen



Assalamualaikum wbt…


Dah seminggu aku tak menghapdet rasanya. Agak sibuk aku beberapa hari ni so tak sempat sangat la nak menaip ni. Kebetulan pulak hari ni aku ada masa free sikit jer, tu pun tengah malam. And kebetulan jugak hari ni malam Jumaat. Guess what aku nak cerita hari ni?


“Cerita seram la..Kan malam Jumaat ni”


Hoho..no no no..

No seram-seram ok?

Hari ni aku tak nak cerita seram-seram. Asal malam Jumaat je, cerita hantu. Bangga la hantu tu nanti asyik cerita pasal dia. Korang pun bukan nak baca malam-malam pun kalau aku cerita. Confirm baca pagi esok punya. Aku jamin la..Dua entry aku yang lepas pun ada orang takut nak baca. So aku stop jela sesi seram-seram ni.


Hurm,abis tu aku nak bebel ape yek?


Ok, korang sedar tak nilai wang RM0.05 or dalam bahasa standard dia 5 sen? Nampak kecik jer kan nilai dia.. Kalau jatuh dari poket pun belum tentu korang nak kutip balik. Alah, 5 sen jer kot.. Pedehal? Nak beli heels dengan beg kotak pun tak lepas. Kenapa tiba-tiba aku cakap pasal duit 5 sen ni kan? Ha, ni la aku nak cerita ni.




Korang mesti suka makan fast food kan?Alah, aku tau la..Pompuan memang suka makan fast food kentaki,mekdi, pizza hut tu kan. Korang perasan or pernah kena tak semasa makan kat restoran makanan segera ni, contohnya Kentaki la senang. Kalau total bil kita contohnya RM13.45 and korang bayar RM13.50, cashier tu tak pulangkan balik 5 sen? Kalau kita tanya mana baki, dia jawab


“Oh maaf Encik/Cik/Pakcik/Makcik/Datuk/Datin, kita takde duit 5 sen lah”

Sory, duit 5sen takde

Damn!!




So, korang pun malas nak kecoh over that 5 cent, terus blah and mencekik ayam Kentaki. Tapi cuba korang fikir. Katakanlah, sorang dia belasah 5 sen.. Kalau sepuluh orang? Dah 50 sen kan? Katakanlah dalam sehari, ada seratus orang dengan kes yang sama. Dah 5 hengget tu.. Aku percaya dia boleh buat kat lebih dari seratus orang dalam sehari.




Korang bayangkan la dalam sebulan dia dah boleh buat RM150 untung atas angin jer.. Bermodalkan alasan "KITA TAKDER DUIT LIMA SEN"...




Itu baru satu restoran..

[link]


Ambik Kentaki lagi sebagai contoh. Kalau ikutkan mug free yang dia bagi sebagai meraikan restoran ke 500 hari tu. So, dipendekkan cerita, dia ada 500 cawangan yang buat untung RM 150 sebulan atas angin.



RM 150 X 500??
RM 75,000 korang tau tak??
 TUJUH PULUH LIMA RIBU RINGGIT sebulan... hanya untung atas angin.


Kalau setahun? Dua tahun? Tiga tahun? Haha..teringat cerita labu labi, ayat Haji Bakhil.


“Lima sen kalau dikumpul, boleh buat beli roda kereta lembu ko tau??!! “


Kalau gitu ler gayanya, lima sen kalau dikumpul, bukan takat roda kereta lembu, roda kapal terbang pun mampu korang beli. Oh ya.. Tu belum campur pembundaran yang kerajaan kita buat tu.. Alah, yg dari 3 atau 4 sen bundar jadi 5 sen, 8 & 9 sen bundar jadi 10 sen.. Bayangkanlah..


Hurm, kalaulah itu cara yg diorang buat untuk raih untung lebih, memang aku tak halalkan 5 sen aku tu...



Akhir kata dari aku, simpan la duit 5 sen untuk kesejahteraan anda.



Ok lah,dah terlebih emosional pulak aku ni. Aku blah dulu la. Ciossu!


p/s: tetiba pulak emo kan?haha..

Sunday, 8 January 2012

Follower ke 100

dah nak dekat sebulan aku dan partner aku berblog dan akhirnya syukur alhamdulillah kami telah dapt follower yang ke 100 :D

,makin bersemangat lah kami nanti hik hik


follower aku yang ke 100 nih jatuh kepada



jeng jeng jeng

v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v



okeh-okeh bukan yang nih  

kat bawah nih 



bawah lah lagi








follower aku yang ke 100 jatuh kepada awek speaker pecah  sekolah 






mesti ada orang cakap "ala 100 follower pon nak kecoh" so ade aku kesah ??